Brusel navrhuje jednoduchšie využívanie bankových účtov v priestore EÚ

08.05.2013 Celý región

Brusel 8. mája (TASR) - Európska komisia (EK) dnes predložila návrh smernice o transparentnosti a porovnateľnosti poplatkov za platobné účty, prevode platobných účtov a prístupe k základnému platobnému účtu.

Komisia svoj krok odôvodnila skutočnosťou, že európski občania sa bez bankového účtu nemôžu plnohodnotne zúčastňovať na chode spoločnosti. Bankové účty ľuďom umožňujú odosielať a prijímať platby, nakupovať on-line a platiť účty spojené s bývaním (telefón, plyn, elektrina).

Na druhej strane platí, že hoci právne predpisy jednotného trhu dávajú bankám možnosť pôsobiť po celej EÚ a poskytovať svoje služby cezhranične, túto voľnosť nemajú ich zákazníci.

Občania EÚ si nie vždy môžu otvoriť účet v inom členskom štáte ani bez problémov prejsť od jednej banky k druhej. Okrem toho nezriedka preplácajú služby, ktoré im poskytuje ich banka, a nevyznajú sa v rôznych poplatkoch, ktoré im banka účtuje.

„Dnešný návrh všetkým Európanom sprístupní základný bankový účet a umožní im plnohodnotne sa zúčastňovať na spoločnosti, v ktorej žijú, a využívať výhody jednotného trhu. Dúfame, že zjednodušenie porovnávania poplatkov a prevodu bankových účtov povedie k zlepšeniu ponuky bánk za nižšie ceny. Návrh bude znamenať prínos aj pre sektor finančných služieb, pretože bude ďalej motivovať k cezhraničnej ponuke produktov a vstupu na nové trhy,“ opísal prínos navrhovanej smernice komisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier.

Komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg pripomenul, že návrh EK umožní zákazníkom v celej EÚ využívať služby bankového účtu, porovnávať ich a v prípade nespokojnosti prejsť k inému poskytovateľovi.

"Naším cieľom je lepšia informovanosť spotrebiteľov o poplatkoch pred otvorením účtu, ako aj po jeho otvorení a umožnenie rýchlej a jednoduchej zmeny poskytovateľa, ak si to želajú. Tento návrh priaznivo ovplyvní hospodársku súťaž v sektore maloobchodných finančných služieb a odmení podniky, ktoré spotrebiteľom ponúkajú lepší výber a ceny,“ uviedol Borg.

Návrhy EK riešia tri oblasti: porovnateľnosť poplatkov za platobné účty, prevod platobného účtu a prístup k platobným účtom.

Spotrebiteľom sa zjednoduší porovnávanie poplatkov za platobné účty, ktoré im účtuje banka alebo iní poskytovatelia platobných služieb v EÚ, budú mať rýchlejší postup pri prevode svojich platobných účtov do inej banky a budú mať možnosť otvoriť si platobný účet bez toho, aby mali pobyt v krajine, v ktorej sídli poskytovateľ platobných služieb.
 

Vyberte región